Wednesday, December 17, 2008

Web Blog Terbaru dzulfotografi kini beroperasi..

Salam dan selamat kembali..

Untuk makluman anda semua yang setia melawati blog saya, disini saya nak kongsikan web blog terkini saya kepada anda semua dimana di web blog berkenaan terdapat lebih banyak sampel custom album yang telah saya siapkan sepanjang 6 bulan terakhir tahun 2008.

Anda boleh klik link berkenaan untuk terus masuk ke laman web blog terbaru saya.

Komen, cadangan ataupun sebarang pertanyaan anda juga boleh buat di laman web blog berkenaan.

http://dzulfotografi.weebly.com

Thursday, December 4, 2008

Custom Album - Archieve Sample 3

Lama dah saya tak updatekan sample-sample design yang telah saya buat untuk Custom Album (contoh untuk rujukan client)..Disini, sekali lagi saya masukkan satu lagi design yang telah siap dan sekarang dalam proses post-processing sebelum dihantar kepada pemiliknya (pengantin berkenaan).

Kepada Encik Zulkarami Jamel dan Puan Ratina Amin, terima kasih yang tak terhingga kerana memilih dzulfotografi untuk merakamkan sesi fotografi perkahwinan anda.

Seterusnya, saya akan masukkan 2 lagi sampel untuk tatapan anda hasil kerja saya dimasa hadapan (dalam masa terdekat ini kerana masih dalam proses editing)..

Klik gambar untuk lebih jelas.
(watermark disudut kanan bawah - automatik watermark utk copyright dan design asal/ori bebas dari watermark berkenaan)


Cover Hadapan.


Cover Belakang.


Page Intro.


Page 1 - 2


Page 3 - 4


Page 5 - 6


Page 7 - 8


Page 9 - 10


Page 11 - 12


Page 13 - 14


Page 15 - 16


Page 17 - 18


Page 19 - 20


Page 21 - 22


Page 23 - 24





Koleksi Custom Album - dzulfotografi wedding photographer 2008

Wednesday, December 3, 2008

Who Am I ??

Pertama sekali, saya rasa, saya ni juga tergolong dalam kategori photographer bising. - (sama seperti idola saya, En. Hasnuddin (Adan Impresif)..

Petikan dari fototeacher.com - Photographer diam yang dimaksudkan, ialah photographer yang diam-diam ubi, makin tunduk makin berisi. Photographer macam ni sebenarnya ada ramai kat dalam Malaysia ni. Mereka ni semua berilmu tinggi, berpengalaman dan yang paling penting sekali, hasil gambar diaorang ni superbbb. Cuma, diaorang ni tak bising. Diaorang tak berapa ‘bercakap’ dalam forum, tak berapa aktif sesi teh tarik, malah, ada yang tak ada laman web langsung. Kenapa diaorang diam? Sebab diaorang tak ada sebab nak bising di media internet. Biasanya, diaorang ni cari makan guna ‘lubang’ tersendiri, cari makan bukan melalui dunia internet. So, di sini, salute dari saya untuk photographer-photographer diam di seluruh Malaysia!

Photographer bising pulak - seperti saya, terpaksa buat bising (cuba untuk tidak melebihi had bising yang dibenarkan). Buat bising kat tempat-tempat tertentu seperti blog dan laman web adalah untuk cari makan. Untuk bagitau apa yang saya buat, tunjuk apa gambar yang saya shoot dan sebagainya. Ini tidak lebih dari sekadar bertujuan untuk mempromosi dan memasarkan produk niaga yang saya ada sekaligus berkongsi sedikit sebanyak pengetahuan yang ada. Jadi, harap anda fahamlah golongan jurugambar bising macam saya. Bukan nak tunjuk pandai, kalau salah harap dimaafkan.


Terima kasih kepada En. Hasnuddin (Adan Impresif).

Petikan diambil daripada fototeacher.com

Kamera Untuk Tutup Malu

Isu kamera murah dan kamera mahal memanglah satu isu yang sentiasa dibincangkan. Orang baru dalam fotografi sentiasa terdorong untuk membeli kamera yang tercanggih yang ada di pasaran, yang kadangkala membebankan dari segi kewangan. Sindrom ini jadi makin kronik bila kawan-kawan selalu ‘racun’ kita untuk beli kamera dan accessories yang terbaru dan terbaik di pasaran.

Dari pemerhatian saya, ini terjadi kerana orang baru dalam fotografi tiada keyakinan pada diri sendiri. Mereka kurang pengetahuan fotografi dan kurang pengalaman. Jadi, untuk menutup kelemahan diri, ramai yang ambil jalan mudah – beli kamera mahal lagi canggih, dengan harapan, gambar yang dirakam akan jadi hebat secara otomatik. Malangnya, pendapat ini tidak benar.

Orang baru harus banyak belajar, banyak bertanya, banyak mengkaji dan banyak berlatih merakam gambar. Dengan cara ini, anda akan cepat pandai. Anda akan dapat keyakinan diri. Anda perlu yakin, bahawa, yang membuatkan gambar yang anda rakam itu cantik adalah kemahiran yang ada pada diri anda, bukannya disebabkan oleh kamera yang canggih.

Bila anda masuk bidang fotografi dan ingin jadi jurugambar, pastikan bahawa, minat utama anda ialah untuk hasilkan gambar yang baik, bukan mengumpul berbagai jenis peralatan kamera dan membeli setiap kamera keluaran terbaru. Maksudnya, jika ingin jadi jurugambar yang baik, anda harus fokuskan masa dan wang anda lebih kepada pembelajaran dan penguasaan kemahiran fotografi. Kamera hanyalah sekadar alat.

Jika anda ada kamera mahal, kamera tersebut akan jatuh harganya selepas beberapa tahun. Tapi jika anda ada ilmu dan kemahiran fotografi dalam diri anda, ianya tidak akan jatuh nilai, malah nilai diri anda sebagai seorang jurugambar akan sentiasa naik dengan setiap kemahiran dan ilmu yang anda perolehi.

Tidak salah membeli peralatan kamera mahal jika anda mampu. Tapi, sebagai jurugambar, pastikan bahawa, kemahiran anda sentiasa lebih hebat dari kamera anda. Janganlah hanya sekadar bergaya dengan peralatan hebat, tapi takut nak tunjuk hasil gambar.

Memang ada golongan yang digelar camera collector. Ianya juga satu hobi yang baik dan menarik. Tapi, kalau anda ingin dikenali sebagai jurugambar, anda lebih patut rakam dan collect gambar yang baik, bukan collect peralatan kamera.

- Hasnuddin

Tuesday, November 18, 2008

Outing - Buntal Sunrise

Pada awal November lepas, saya mengambil cuti rehat dan balik ke Kuching dan pada masa yang sama saya berkesempatan mengikuti beberapa fotografer dari Kuching yang telah merancang untuk ke satu destinasi, untuk merakamkan gambar matahari terbit atau lebih dikenali sebagai SUNRISE..

Pada hari berkenaan, kami semua berangkat ke tempat yang telah dirancangkan seawal jam 0530 pagi. Bersama-sama kami beberapa set kamera digital dan tripod. Ini sahaja yang kami kerana merasakan aktiviti pagi tersebut amat ringkas dan tidak memakan masa begitu lama. Tambahan kawasan yang akan kami lalui adalah pantai yang berlumpur dan akan menjadi risiko sekiranya bebanan yang dibawa dikhuatiri terjatuh atau tercicir.

Cuaca pada pagi berkenaan amat menghampakan kerasa langit masih diselimuti awan tebal dan kami hanya mampu menunggu dengan sabar sehingga ianya betul-betul tidak muncul seperti yang kami impikan pada hari-hari lainnya..

Disini ada beberapa keping koleksi gambar daripada saya sendiri yang diperolehi pada sesi outing berkenaan. Terima kasih kepada Saudara Zamrin, Saudara Lan dan Saudara Rizal kerana meluangkan masa bersama-sama pada hari yang tidak begitu bernasib baik berkenaan. Lain kali kita cuba lagi dan lagi dan lagi dan lagi..hehe

Setakat ini dahulu dan saya akan kembali semula dengan koleksi terbaru gambar-gambar pengantin seperti mana yang sepatutnya saya bangunkan blog ini. Terima kasih.
































Sumbangan daripada Koleksi Outing dzulfotografi.2008

Tawaran Terakhir Untuk Tahun 2008

Untuk makluman pelanggan yang dihormati sekalian,

Harga pakej yang telah ditawarkan oleh dzulfotografi sepanjang tahun 2008 ini sudah sampai ke penghujungnya dan kemungkinan besar perubahan harga dan pakej akan dibuat mengikut harga pasaran semasa serta promosi beberapa produk baru yang akan diperkenalkan khas untuk bakal-bakal pengantin yang akan melangsungkan majlis perkahwinan pada tahun 2009.

Harga yang ditawarkan oleh dzulfotografi tidak akan naik mendadak cuma perubahan dari segi beberapa tawaran dalam setiap pakej akan berubah. dzulfotografi akan memaklumkan senarai harga terbaru bagi tahun 2009 bermula pada pertengahan bulan Disember dan mula digunapakai pada 1 Januari 2009.

Kepada bakal-bakal pengantin yang akan melangsungkan majlis perkahwinan pada awal tahun hadapan, berminat untuk mendapatkan harga bagi tahun 2008, anda boleh berbuat demikian dengan membuat tempahan awal sebelum berakhir bulan Disember 2008. dzulfotografi hanya akan menerima tempahan berdasarkan "with appoinment only".. Sila buat temujanji seawal yang mungkin sekiranya tidak mahu melepaskan tawaran harga tahun 2008.

TAWARAN TERHAD MASIH SAH SEHINGGA AKHIR DISEMBER 2008 !!!

Cepat, dapatkan tarikh majlis perkahwinan anda dan tempah segera untuk perkhidmatan jurugambar/fotografi daripada dzulfotografi.

Klik untuk lebih jelas. (click picture for enlarge)




Copyright 2008 dzulfotografi.weddingphotographer 060808

Wednesday, October 22, 2008

Harga & Tips mencari photographer Majlis Perkahwinan

Kenapa ada harga berbeza-beza di pasaran?
Ada yang mahal atas seribu , ada yang murah bawah 500 dan sebagainya?

1. Harga bergantung kepada kualiti peralatan-lensa yg digunakan dan gambar yg terhasil.
Peralatan seperti saya biasanya di Kuala Lumpur mereka akan menetapkan harga RM1500-RM2500. Tetapi saya duduk di kampung, saya menetapkan harga yang wajar bagi orang di kampung. Walaupun gambar saya belum lagi mendapat anugerah mana-mana pertandingan (ini kerana saya belum ada kesempatan dan komitmen utk turut serta).

Jika ada yg menetapkan bawah rm500 kebanyakkan mereka menggunakan teknologi lama, film SLR, kualiti Film SLR tidak sama dgn digital SLR. Kamera film SLR sangat murah berbanding digital. Kebiasaannya photographer film jarang menggunakan lense mahal.


2. Harga ditawarkan mengikut roll (1 roll= 36 keping), Upah & Pakej
Harga juga ditetapkan berasaskan jumlah kuantiti gambar yg ditawarkan, biasanya bersaiz 4R untuk majlis perkahwinan. Walaupun digital kita masih kira roll untuk memudahkan pemahaman. Harga semasa bagi 1 roll bergantung rapat kepada faktor no 1 di atas, yang menggunakan peralatan murah mereka akan charge paling murah rm180 hingga rm200 - 1 roll, jika peralatannya bagus harganya lebih mahal. Tetapi saya tidak menawarkan serendah 1 roll kerana majlis perkahwinan pada pendapat saya tidak layak untuk di gambarkan dalam 1 roll.

Upah
Ada photographer mengambil upah sehingga RM500 sehari untuk menangkap gambar sahaja. Paling murah ialah RM350 sehari. Ini dalah upah untuk penat lelah peluh mereka kehulu kehilir.

Pakej
Pakej juga mengambil peranan dalam penetapan sesuatu harga. Jika ada custom album yang di tawarkan dalam pakej, anda akan dapati harga servis menjadi mahal. Ini kerana photographer mengambil upah menyusun atur gambar dan edit untuk menjadikan satu album penuh.Upah custom album ditetapkan dari RM400 sehingga paling mahal RM800.


Memahami Kerja Photographer
Kerja mengambil gambar ini tidak mudah dan tidak pula senang seperti yang disangkakan. Bagi jurugambar yang mengambil keseluruhan majlis seperti saya, ia adalah kerja yang memenatkan dan kerja yang berpeluh, dari semua sessi, nikah, malam berinai, berarak, persalinan dan sebagainya. Sebagai seorang yang bekerja dan mempunyai gaji seperti saya, kerja mengambil gambar ini kerja yang berpeluh malah yang dipandang rendah orang walaupun peralatan mencecah belasan ribu ringgit tetapi tidak dihargai.Kenapa saya masih melakukannya, ini semua adalah kerana minat dan cuba memberikan yang terbaik kepada orang kampung.Jarang sekali orang kampung dapat gambar berkualiti tinggi yg dihasilkan dari lensa-lensa mahal. Jika ada yang berbunyi di belakang saya hanya akan memekakkan telinga dan terus saja menjalankan tugas tanpa mempedulikan mereka ini.

Kemudian semua shot ini di proses untuk dijadikan gambar kerana shot yang diambil adalah format RAW dan kemudiannya di proses(EV, contrast, saturation dan lain-lain) satu per satu menjadi gambar(jpeg). Jika gambar di ambil dlm format jpeg kualitinya akan jatuh bila kita adjust semula setting2 tersebut di photoshop.

Kenapa kekadang gambar kahwin saya gelap dan tak cukup warna?
Ini mungkin kerana printer di kedai gambar menggunakan kertas murah, catridge murah dan biasanya printer besar ini susah hendak mendapatkan komposisi warna yang sama dengan monitor.


Gambar Film boleh edit? Digital tak boleh?
Ini adalah satu penipuan alaf baru, gambar digital adalah lebih senang dan lebih bagus untuk di edit kerana ia format digital dan terus masuk ke komputer, sebelum menjadi gambar format RAW yang disunting di komputer tidak menurunkan kualiti. Tetapi gambar film terpaksa di cuci di bilik gelap kemudiannya di scan, jika scanner yang digunakan tidak berkualiti, gambar pun tidak berkualiti dan akan mempunyai noise, selepas itu baru gambar di edit dan di betulkan yg akan meragut kualiti gambar tersebut.

Saya harap dengan adanya artikel ini para pelanggan dan pelawat laman blog ini lebih memahami kerjaya seorang photographer majlis perkahwinan dan tahu membandingkan harga dan kualiti gambar.

Sila lawati link Pakej saya untuk mengetahui harga pakej saya yang terkini.

Privacy Policy


Privacy Policy - www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/



Privacy Policy for www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/


If you require any more information or have any questions about our privacy policy, please feel free to contact us by email at dzulfotografi@yahoo.com.


At www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/, the privacy of our visitors is of extreme importance to us. This privacy policy document outlines the types of personal information is received and collected by www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/ and how it is used.


Log Files
Like many other Web sites, www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/ makes use of log files. The information inside the log files includes internet protocol ( IP ) addresses, type of browser, Internet Service Provider ( ISP ), date/time stamp, referring/exit pages, and number of clicks to analyze trends, administer the site, track user’s movement around the site, and gather demographic information. IP addresses, and other such information are not linked to any information that is personally identifiable.


Cookies and Web Beacons
www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/ does use cookies to store information about visitors preferences, record user-specific information on which pages the user access or visit, customize Web page content based on visitors browser type or other information that the visitor sends via their browser.


Some of our advertising partners may use cookies and web beacons on our site. Our advertising partners include Google Adsense, .


These third-party ad servers or ad networks use technology to the advertisements and links that appear on www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/ send directly to your browsers. They automatically receive your IP address when this occurs. Other technologies ( such as cookies, JavaScript, or Web Beacons ) may also be used by the third-party ad networks to measure the effectiveness of their advertisements and / or to personalize the advertising content that you see.


www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/ has no access to or control over these cookies that are used by third-party advertisers.


You should consult the respective privacy policies of these third-party ad servers for more detailed information on their practices as well as for instructions about how to opt-out of certain practices. www.http://www.dzulfotografi.blogspot.com/'s privacy policy does not apply to, and we cannot control the activities of, such other advertisers or web sites.


If you wish to disable cookies, you may do so through your individual browser options. More detailed information about cookie management with specific web browsers can be found at the browsers' respective websites.



Tuesday, October 21, 2008

How to Photograph Fireworks Displays

Fireworks Displays are something that evoke a lot of emotion in people as they are not only beautiful and spectacular to watch but they also are often used to celebrate momentous occasions.

Fireworks

I’ve had many emails from readers asking how to photograph fireworks displays, quite a few of whom have expressed concern that they might just be too hard to really photograph. My response is always the same - ‘give it a go - you might be surprised at what you end up with’.

My reason for this advice is that back when I bought my first ever SLR (a film one) one of the first things I photographed was fireworks and I was amazed by how easy it was and how spectacular the results were. I think it’s even easier with a digital camera as you can get immediate feedback as to whether the shots you’ve taken are good or not and then make adjustments.

Of course it’s not just a matter of going out finding a fireworks display - there are, as usual, things you can do to improve your results. With 4 July just around the corner I thought I’d share a few fireworks digital photography tips:

1. Use a Tripod

Perhaps the most important tip is to secure your digital camera to something that will ensure it doesn’t move during the taking of your shots. This is especially important in photographing fireworks simply because you’ll be using longer shutter speeds which will not only capture the movement of the fireworks but any movement of the camera itself. The best way to keep your camera still is with a tripod (read our series on tripods and how to use and buy them). Alternatively - keep in mind that there are other non Tripod options for beating camera shake.

2. Remote Release

One way to ensure your camera is completely still during fireworks shots is to invest in a remote release device. These will vary from camera to camera but most have some sort of accessory made for them. The other way of taking shots without touching your camera is to use the self timer. This can work but you really need to be able to anticipate shots well and its very very hit and miss.

3. Framing Your Shot

One of the most difficult parts of photographing fireworks is working out where to aim your camera. The challenge you’ll face in doing this is that you generally need to aim your camera before the fireworks that you’ll be photographing goes off - anticipation is key. Here are a few points on getting your framing right.

  • Scope out the location early - Planning is important with fireworks and getting to the location early in order to get a good, unobstructed position is important. Think about what is in the foreground and background of your shots and make sure you won’t have people’s heads bobbing up into your shots (also consider what impact you’ll have on others around you also). Take note of where fireworks are being set up and what parts of the sky they are likely to be shot into - you might also want to try to ask some of those setting up the display for a little information on what they are planning. Also consider what focal lengths you might want to use and choose appropriate lenses at this time (rather than in the middle of the show).
  • Watch your Horizons - One thing that you should always consider when lining up fireworks shots is whether your camera is even or straight in it’s framing. This is especially important if you’re going to shooting with a wide focal length and will get other background elements in your shots (ie a cityscape). Keeping horizons straight is something we covered previously on this site and is important in fireworks shots also. As you get your camera on your tripod make sure it’s level right from the time you set up.
  • Vertical or Horizontal? - There are two main ways of framing shots in all types of photography, vertically (portrait) or horizontally (landscape). Both can work in fireworks photography but I personally find a vertical perspective is better - particularly as there is a lot of vertical motion in fireworks. Horizontal shots can work if you’re going for more of a landscape shot with a wider focal length of if you’re wanting to capture multiple bursts of fireworks in the one shot - but I don’t tend to go there that often.
  • Remember your framing - I find that when I photograph fireworks that I spend less time looking in my viewfinder and more looking at the sky directly. As a result it’s important to remember what framing you have and to watch that segment of the sky. Doing this will also help you to anticipate the right time for a shot as you’ll see the light trails of unexploded rockets shooting into the sky.

4. Focal Length?

One of the hardest parts of photographing fireworks is having your camera trained on the right part of the sky at the right time. This is especially difficult if you’re shooting with a longer focal length and are trying to take more tightly cropped shots. I generally shoot at a wider focal length than a tight one but during a show will try a few tighter shots (I usually use a zoom lens to give me this option) to see if I can get lucky with them. Of course zoomed in shots like the one to the left can be quite effective also. They enable you to really fill the frame with great color. Keep in mind however that cropping of your wider angle fireworks shots can always be done later to get a similar impact in your photography.

5. Aperture

A common question around photographing fireworks displays is what aperture to use. Many people think you need a fast lens to get them but in reality it’s quite the opposite as the light that the fireworks emit is quite bright. I find that apertures in the mid to small range tend to work reasonably well and would usually shoot somewhere between f/8 to f/16.

6. Shutter Speed

Probably more important to get right than aperture is shutter speed. Fireworks move and as a result the best photographs of them capture this movement meaning you need a nice long exposure. The technique that I developed when I first photographed fireworks was to shoot in ‘bulb’ mode. This is a mode that allows you to keep the shutter open for as long as you hold down the shutter (preferably using a remote shutter release of some type). Using this technique you hit the shutter as the firework is about to explode and hold it down until it’s finished exploding (generally a few seconds).

You can also experiment with set shutter speeds to see what impact it will have but I find that unless you’re holding the shutter open for very long exposures that the bulb technique works pretty well.

Don’t keep your shutter open too long. The temptation is to think that because it’s dark that you can leave it open as long as you like. The problem with this is that fireworks are bright and it doesn’t take too much to over expose them, especially if your shutter is open for multiple bursts in the one area of the sky. By all means experiment with multiple burst shots - but most people end up finding that the simpler one burst shots can be best.

7. ISO

Shooting at a low ISO is preferable to ensure the cleanest shots possible. Stick to ISO 100 and you should be fine.

8. Switch off your Flash

Shooting with a flash will have no impact upon your shots except to trick your camera into thinking it needs a short exposure time. Keep in mind that your camera’s flash will only have a reach of a few meters and in the case of fireworks even if they were this close a flash wouldn’t really have anything to light except for some smoke which would distract from the real action (the flashing lights).Switch your flash off.

9. Shoot in Manual Mode

I find I get the best results when shooting in manual exposure and manual focus modes. Auto focusing in low light can be very difficult for many cameras and you’ll end up missing a lot of shots. Once your focusing is set you’ll find you don’t really need to change it during the fireworks display - especially if you’re using a small aperture which increases depth of field. Keep in mind that changing focal lengths will mean you need to need to adjust your focusing on most lenses.

10. Experiment and Track Results

Throughout the fireworks display periodically check your results. I generally will take a few shots at the start and do a quick check to see that they are OK before shooting any more. Don’t check after every shot once you’ve got things set up OK (or you’ll miss the action) but do monitor yours shots occasionally to ensure you’re not taking a completely bad batch.

Also experiment with taking shots that include a wider perspective, silhouettes and people around you watching the display. Having your camera pointed at the sky can get you some wonderful shots but sometimes if you look for different perspectives you can get a few shots that are a little less cliche and just as spectacular. Most of the best shots that I’ve seen in the researching of this article have included some other element than the fireworks themselves - whether it be people, buildings, landmarks or wider cityscape perspectives.

Saudagar Petra

Create Your Badge

Software RAHSIA Paling Canggih Hanya Dengan SATU KLIK Sahaja!

Jana Pendapatan TETAP RM1,200 SEHARI Dengan Menggunakan Perisian/Software RAHSIA!!

Juru Runding Ubahsuai Rumah Anda

Produk Kesihatan Terbaik Utk Wanita

About Me

My photo
Welcome to my blog.. Hi, I am Zulhafizan Jamel. This blog is where i convey my view of the world around me through my lens. Feel free to read and browse through my blog and drop some comments. If you are potential client, searching for wedding photographer, for your wedding days, please help yourself to visit my blog for the samples and the packages offered by dzulfotografi. I can be contacted via email at dzulfotografi@yahoo.com

Today's Story

Welcome

Terima Kasih Kerana Sudi Melawati Laman Blog dzulfotografi.

dzulfotografi Mengalu-alukan Sebarang Pertanyaan Mengenai Pakej Fotografi Perkahwinan Daripada Anda.

Hubungi Kami Segera !!!

Mostly View - Popular Post

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Viewers

Followers